Se menyen og bestill TakeAway her. Hent selv.

Økologisk kaffePeru Cecanor

Veksthøyde: 800-1200 m.o.h.
Bønnetype: Caturra (80,5%), Typica (11%),
Bourbon (6,25%), Andre (2,25%)
Prosessering: Vasket og soltørket

Single origin kaffe. Rettferdig og økologisk. Denne kaffen oppfyller strenge krav og er sertifisert gjennom både OCIA- og Cafè Femenino-prosjektet. Sistnevnte er et prosjekt som fokuserer på at kvinner skal kunne starte sin egen plantasje for å livnære seg selv og egen familie. En andel av overskuddet er øremerket disse kvinnene i retur. Sist og ikke minst, kaffebønnene er produsert økologisk og sertifisert av OCIA.

Økologisk kaffeVi mener familie er viktig og at økologisk er mer enn en trend. Vi tror på løsninger som ivaretar alle ledd. Men når vi sitter med kaffekoppen og avisen på kjøkkenet en tidlig morgen kan det være vanskelig å se for seg hvordan kaffen havnet akkurat der. Kaffebønder med rettferdig lønn, utvikling av lokalsamfunn gjennom utdanning- og helsetiltak, bærekraftig landbruk. Vi tror på løsninger som ivaretar alle ledd. Og en kaffebonde? Kan likesågodt være en kvinne.   

Det hele startet i 2004. Kvinnelige bønder fra nord-Peru ønsket å skille kaffen sin fra mennene. Tradisjonelt sett er kaffeproduksjon forbeholdt menn. På verdensbasis er 30%, av totalt 25 millioner kaffebønder, menn. Ved flere tilfeller har kvinner ingen rettigheter, ingen egen inntekt og blir ofte forbigått av sine ektemenn. Cafè Femenino Foundation ble etablert som et sosialt program for å møte disse utfordringene. I dag har prosjektet bidratt til likestilling i familier, kopperativer og i lokalsamfunn rundt om i verden. Det er fortsatt en vei å gå. Men vi ser på dette som en slurk i riktig retning. 

Økologisk kaffeNicaragua El Molino

Farmer: Victor Robelo
Region: Matagalpa
Lokalmiljø: El Molino Norte
Veksthøyde: 820-1030 m.o.h.
Bønnetype: Caturra, Pacamara, Amarillo, Catuai
Prosess: Vasket og soltørket.
Innhøsting: November – Januar

Vår leverandør Black Cat Kaffe og Tehus startet samarbeidet med El Molino i 2007. Driftet av Victor Manuel Robelo Rodrigues og i samarbeid med han og hans team jobbes det kontinuerlig med å utvikle El Molino. Gården er vakkert plassert nær fjellbyen Matagalpa i et frodig område med en rik fauna som er beskyttet mot jakt. Ved hjelp av blant annet oksideringsdammer og et biogassanlegg sørger gården for å produsere minimalt med avfall og er nesten selvforsynt med gjødsel. Gården har sin egen våtmølle hvor fruktkjøtt blir fjernet og fermentering blir utført, og i 2014 åpnet Victor en egen tørrmølle for å kunne kontrollere tørkingen og den endelige sorteringen av kaffen. 

Mars 2011 kunne El Molino pryde seg med den grønne Rainforest Alliance frosken. RA sertifiseringen legger vekt på at gården skal driftes med sosial, økologisk og økonomisk bærekraftighet. På den måten beskyttes både landet kaffen blir dyrket på og arbeiderne som jobber der, noe som igjen gjør at potensialet til gården og kaffen har det beste utgangspunktet. Når El Molino ble sertifisert fikk de den høyeste scoren noen kaffeplantasje noen gang har fått av RA. Per i dag er El Molino fortsatt en av Rainforest Alliances best drevne og gjør det veldig bra på internasjonale cuppinger (kaffebransjens måte å smaksprøve kaffe). Rainforest Alliance er et tegn på kvalitet og sørger for at kaffen blir solgt for en rettferdig pris som går til bonden.